该【2022年湖北省孝感市安陆市中考英语一模试卷word版含答案 】是由【海洋里徜徉知识】上传分享,文档一共【27】页,该文档可以免费在线阅读,需要了解更多关于【2022年湖北省孝感市安陆市中考英语一模试卷word版含答案 】的内容,可以使用淘豆网的站内搜索功能,选择自己适合的文档,以下文字是截取该文章内的部分文字,如需要获得完整电子版,请下载此文档到您的设备,方便您编辑和打印。2022年湖北省孝感市安陆市中考英语一模试卷
二、单项选择(共10小题;每题1分,总分值10分)从四个选项中,选出可以 填入空白处的最正确选项。
(1 分)-- How many English words had you learned the end of last term?
-- About 2000, but Eve forgotten most of them.()
D. on
)
D. experience
A. byB. atC. to(1 分)-Is it true that some colors can make us feel relaxed?
-Yes. Colors do have the to change our feelings and moods.
A. secretB. ideaC. power(1 分)--How long have you been friends?
.We have been friends.()
A. Last year
B ・ One year ago
C. Since we met last year
D. When we met last year(1 分)--Have you got any iphone 4s?
--Sorry, they have been. You may come a few days later.()
A. looked out B. sold outC. come outD. given out(1 分)--Why did you throw away that pair of sports shoes?
-- Because I it for almost two years.()
A ・ have wornB. put on
C. had wornD. have put on(1 分)-Did you and your parents join in the trip?
-Yes. us, the Greens also went to the amusement park.()
A. ExceptB. Except forC. BesideD. Besides(1 分) --'「he boy is very often breaks the school rules.
--So you must him.()
A. be hard onB. be close to
D. be good for
C. be friends with七、书面表达(总分值15分)24. (15分)微笑是一种宽容、一种接纳、一种鼓励,使人与人的心贴得更近。对一个人, 乃至一个社会来说,微笑的力量都是不可忽视的。请你根据下面的提示,以“ThePowerof Smile”为题,写一篇英语短文。
提示:,谁的微笑打动了你?
?
?
要求:(1)语言表达准确,短文连贯通顺;
(2) 80词左右(标题已给出,不计入总词数)。
The Power of Smile
参考答案与解析二、单项选择(共10小题;每题1分,总分值10分)从四个选项中,选出可以 填入空白处的最正确选项。
(1 分)-- How many English words had you learned the end of last term?
-- About 2000, but Fve forgotten most of them.()
A. byB. atC. toD. on
【分析】- -到上个学期末前你学了多少英语单词?
--大约2000个,但我忘记了大局部。
【解答】by到之前;at在;to朝着;on上面;由"the end of last term"可知,
是by the end of last term,常用表达,到上个学期末前。
应选:Ao(1 分)-Is it true that some colors can make us feel relaxed?
-Yes. Colors do have the to change our feelings and moods.()
A. secretB. ideaC. powerD. experience
【分析】--有些颜色可能让我们感到放松是真的吗?
--.
【解答】考查名词,secret秘密,idea主意,power影响力,experience经验,结合语境, 有些颜色可能让我们感到放松是真的吗? 和情绪.
应选:C.
(1 分)--How long have you been friends?
--.We have been friends.()
A. Last year
B ・ One year ago
C. Since we met last year
D. When we met last year
【分析】——你们做朋友多久了?
——自从我们去年见面以来。我们一直是朋友。
【解答】Last year去年,一般过去时的时间状语;One year ago 一年前,一般过去时的时
间状语;Since we met last year自从我们去年见面以来,现在完成时的时间状语;When we met last year我们去年见面的时候,时间状语从句。问句是现在完成时,故应用现在完成 时的时间状语 Since we met last year。
应选:Co(1 分)--Have you got any iphone 4s?
--Sorry, they have been・ You may come a few days later.()
A. looked out B. sold outC. come outD. given out
【分析】-你有苹果4 s手机吗?
-对不起,他们已经卖完了,你可以在几天之后来.
【解答】答案:B结合下一句后面局部的题意”你可以在几天之后来.”可知此处是卖完 的意思,look out的意思是留神、向外面看;sell out的意思是卖完、脱销;come out的意 思是出版;give :Bo(1 分) --Why did you throw away that pair of sports shoes?
-- Because I it for almost two years.()
A. have wornB. put on
C. had wornD. have put on
【分析】--为什么你把那双运动鞋扔掉?
--因为我已经穿了它两年。
【解答】worn是wear的过去分词,wear穿着,表状态,put on穿上,强调动作;根据时 间状语for two years,可知应用延续性动词,put on是瞬间动词,排除B和D;由句意可 知,是到我扔掉运动鞋的时候为止,已经两年时间,扔掉运动鞋是过去的动作,过去的 过去,用过去完成时。
应选:Co(1 分) -Did you and your parents join in the trip?
-Yes. us, the Greens also went to the amusement park.()
A. ExceptB. Except forC. BesideD. Besides
【分析】- -你和你的父母加入这个旅行吗?
--是的,除了我们,还有格林一家也去游乐园.
【解答】除了,不包含;Except for除…之外;Beside在…旁边;Besides除了,包含; 根据”. us, the Greens also went to the amusement park”因此可知这句话的意思是”
--你和你的父母加入这个旅行吗? --是的,包括我们,还有格林一家也去游乐园.” 应选:D.
(1 分) --The boy is very often breaks the school rules.
--So you must him.()
A. be hard onB. be close to
C. be friends withD. be good for
【分析】--这个男孩很顽皮。他经常违反学校的规定。
--所以你必须对他严格。
【解答】be hard on严格对待或批评;be close to亲近;be friends with做朋友;be good for 对……有益;根据句意,他经常违反学校的规定,可知你应该对他严格。
应选:Ao(1 分)-It's raining outside.
-I stay at home go out.()
A. prefer, toB. prefer, than
C. would rather, thanD. would rather, to
【分析】--外面下着雨.
--我宁愿呆在家里而不愿出去.
【解答】答案:C. B、D两项表达错误,先排除掉;prefer doing to doing意为"喜欢做… 胜于做…”,后面要跟名词或动名词;would rather do than do意为”宁愿做…而不愿做…”, 后面跟动词原形,根据stay at home和go out这里都是动词原形.
应选:C.
(1 分)-Could you tell me Mr Know - all?
-In February, 2022.()
A. where will the Winter Olympic Games take place
B ・ when will the Winter Olympic Games take place
where the Winter Olympic Games will take place
when the Winter Olympic Games will take place
【分析】--你能告诉我冬奥会什么时候举行吗,Know先生?
--2022年 2 月.
【解答】根据Could you tell me可知,此题考查宾语从句,宾语从句中一般为陈述语序,
选项AB是疑问语序,所以排除掉;再根据In February, 2022,可知这里指的是时间, 用 when.
应选:Do(1 分)-We are going to play in tomorrow's football match. I feel very nervous, Dad.
-, Fm sure you can win the match.()
A. sorryB. Take it easy
C. Good . Have fun.
【分析】--,我感觉很紧张.
--放松点儿,我相信你们可以赢得比赛.
【解答】答案:B
根据"1 feel very nervous”可知,这里应该为爸爸抚慰他别紧张, sorry对不 起;B Take it easy放松点儿;C Good idea好主意;D Have fun玩得开心;只有B选项 放在此处合适,故答案为B三、完形填空 从四个选项中选出最正确选项,使短文意思完整。
(15 分)Last Sunday, Mark invited me to help serve dinner at Tent number of (1) C had been set up for the homeless in the area.
My husband was not available to (2) B our two sons, so I took 9 - year - old Tony and 5 - year - old Toby with of the people we (3) B had missing teeth or wore dirty sons had a lot of questions as what they saw challenged their (4) D ideas about how people lived in the world.
nWhy don't they buy food (5)Aus? n nWhy don't they have homes?
We talked about the (6) D why people ended up in that type of I mentioned the importance of creating a safety net for them, "Sometimes the safety net is other people who can share some of their time and resources (资源) ,"1(7) A
I was (8) B that my boys would make too much to my (9) C , the people we served were quite thankful that I had brought said how fun it was to have (10) B children around.
After diner, I saw Tony sit together with several elderly was (11) D them talk about
be honest, I had (12) A realized that he was such a good listener. (13) C
somepeople returned to their tents, I heard Tony say to them, "Thanks so much for having dinner with us."I could see that his simple words had (14) A them hugged him a little tighter (更紧的)because what he said had touched me, was a great reminder that treating people with (15) C can lift all of us up.
up
with
after
B. served
B. agreed
worried
after
into
strange
on
for
D mon
- working
to
【分析】本文讲述了作者带着两个儿子参加了一次为无家可归的人准备晚餐的活动。孩 子们在与这些无家可归的人的交流过程中,懂得了要尊敬他人。
【解答】(1)C考查名词。;;;。 根据前文"Last Sunday, Mark invited me to help serve dinner at Tent City.”可知,马克邀请作 者去帐篷城做晚餐,所以此处是指为无家可归的人搭了许多帐篷。应选:Co
B 考查动词词组。 up 查找; after 照顾; into 调查; for 寻找。根据"so I took 9 - year - old Tony and 5 - year - old Toby with me”并结合所给选项可知,我带着两个孩子是因为丈夫不能“照顾”孩子。应选:Bo
B考查动词。;;;。根据 nLast Sunday, Mark invited me to help serve dinner at Tent City"
可知,作者去帐篷城是为 / 帮助准备晚餐的;所给选项中只有serve (服务)符合语境。应选:B。
D考查形容词。;;;D mon 普通的。根据句子"Many of the people we (3) had missing teeth or wore dirty sons had a lot of questions as what they saw challenged their (4) ideas about how people lived in the world."可知,我的儿子们看到很多人没有牙齿、穿着脏兮兮的衣服,他们所看到的,挑 战了他们关于人们如何生活在这个世界上的“常见的”观念;所给选项中common(普通的、 常见的)符合语境。应选:Do
A考查介词。Alike像……;……;; 。根据句子”Why dont they buy food (5) us? ”可知,这里是儿子们在问:他们为什么不像我们一样买食物? 此处用介词like表示"像 一样应选:Ao
D 考查名词。 借口; 愿望; 兴趣; 原因。 分析句 子"We talked about the (6) why people ended up in that type of situation.”可矢口,该句 含有why引导的定语从句,要用固定结构:the reason why+从句。应选:Do
A 考查动词。 解释; 同意; 意识到; 建 议。根据前文"and I mentioned the importance of creating a safety net for them”可矢口,此处是 我对孩子们“解释”给这些无家可归的人建立平安网的原因。应选:Ao
B考查形容词。;;; 的。根据语境可知,作者“担忧”自己的两个儿子会制造太多噪音。应选:Bo
C 考查名词。 悲伤; 后悔; 吃惊; 兴奋。 分析句子”But to my (9), the people we served were quite thankful that I had brought them” 并结合前后文描述可知,人们对我给他们买东西非常感谢,这使得我很吃惊。该句含有 固定搭配:to one's surprise令某人惊讶的是。应选:Co
B考查形容词。;;; -working努力的。根据前文可知,孩子们询问问题非常多,也就是非常”活跃的(active) ”, 01th"Many said how fun it was to have (10) children around.”他们说有活跃的孩子在身 边非常有趣。应选:Bo
D 考查动词词组。 with 同意; after 追赶; on 依 靠; to 听。根据后文"I had (12) realized that he was such a good listener.”可知, 托尼一直在听老人们说话,所以这里用listent。(听)。应选:Do
A考查副词。;;;。
根据句子“After diner, I saw Tony sit together with several elderly was (11 )them talk about sports."可知,我看见儿子听老人们讲话,这是出乎我的意料之外的;也就是说我之 前“从来没有”认为自己的儿子善于倾听。应选:Ao
C考查连词。;;……的时候;。 根据语境可知,这里表达的是:当一些人回到帐篷时,托尼对他们表示感谢。故此处应 用as表示"当……时”。应选:Co
A 考查动词。 触动; 失望; 伤害; 震动。 根据后文"I hugged him a little tighter because what he said had touched me, too.”可知,作者 和那些人都被儿子一句简单的话深深地触动了。应选:Ao
C 考查名词。 权利; 微笑; 尊敬; 鼓 励。根据语境可知,托尼尊重他人的行为深深地触动了每一个人,因此“尊重”他人可以 提升我们所有人。应选:Co四、阅读理解第一节阅读下面三篇短文,根据短文内容,从所给的四个选项中选 出最正确选项。
(8 分)Yesterday was Eleven had a special meeting in the topic was about their terrible experiences last are some of them.
Last Friday morning, I left home at half past thought I could get to school on my bike broke down fell down and hurt my right also left my homework at home, which made my teacher very angry, I thought it was my worst day.
-Cindy
Last Thursday afternoon, we had a math I finished my paper, I carelessly dropped it onto the was some dirty water, and my paper got I was given another clean paper, half of the test time had I only got a D in my math
test.
Jackson
Last Friday afternoon, I played volleyball with some of my classmates against the students from Middle we didn*t have good players , we had , I fell down and hurt my left leg in the a result, we lost the game.
-Helen
Last Wednesday afternoon, I hurried home with my heavy I got near to the door, my schoolbag broke and dropped onto my right was so painful that 1 cried at matter how sad I felt, nobody came to cheer me parents were both out.
-Bob
Cindy went to school by B last Friday morning.
When did Jackson have a math test? Friday morning.
Friday afternoon.
Thursday afternoon.
Wednesday afternoon.
Who hurt the left leg? .
.
.
.
Which of the following is TRUE according to the text? was late for school last Friday morning.
had a physics test last Thursday morning.
's volleyball team has good players.
's parents were at home last Wednesday afternoon.
【分析】周一下午,11班开了一个特别的会议,主题是让学生们说出自己的糟糕经历。 本文主要介绍了一些学生的糟糕经历。
【解答】(1) 。根据第二段However, my bike broke down 自行车半路坏了。可推理出,Cindy是骑自行车去学校的。应选B。
。根据第三段Last Thursday afternoon, we had a math , 我们进行了一次数学考试。可知,Jackson上周四下午参加了数学考试。应选C。
。根据第四段 However, I fell down and hurt my left leg in the 而,我在比赛中摔倒了,伤了左腿。可知,Helen伤了左腿。应选B。
。根据第二段 I thought I could get to school on my bike broke down 」学校。然而我的自行车半路坏了。可推理出,Cindy 原本以为自己可以准时到校,可自行车
2022年湖北省孝感市安陆市中考英语一模试卷word版含答案 来自淘豆网www.taodocs.com转载请标明出处.